onregelmatige werkwoorden

/, Werkwoorden/onregelmatige werkwoorden
onregelmatige werkwoorden2018-09-20T21:27:18+00:00

Project Description

Vanaf 22 oktober 2018 is meestergijs.nl totaal vernieuwd. Mocht je gebruik willen maken van alle nieuwe functies kun je een abonnement afnemen voor 5,- per jaar. Voor een voorproefje van het verbeterde platform klik hier. Voor eventuele schoollicenties kun je contact met me opnemen via het contactformulier.

Onregelmatige werkwoorden (=irregular verbs) zijn werkwoorden die in de verleden tijd (Simple Past) of in de voltooide tijd (Perfect tense) geen -ed krijgen zoals werkwoorden als work – play – stop – try; I worked, He played, She stopped en They tried… Een onregelmatig werkwoord heeft een onregelmatige vervoeging. Zoals to do (did – done), to bring (brought – brought) en to swim (swam – swum). Het leren van deze onregelmatige werkwoorden werkt het beste via ritme (muziek, hardop voorlezen) en veel oefenen. Hieronder vind je een aantal geschikte video’s van een gewaardeerde collega en daaronder een selectie oefeningen. Veel succes! (start de grote video voor de StickStuckStuck Rap eerst en de kleine video links onder als de grote bij 00:27 is om mee te rappen)

Vraag je docent welke onregelmatige werkwoorden jij moet leren (Vaak te vinden achter in je boek). Hier twee websites die ze voor je op een rijtje hebben gezet. Met in de linkerkolom het hele werkwoord (infinitive), in de middelste kolom de verleden tijd (Simple Past) en in de rechter kolom de voltooide tijd (Past Participle): EnglishPage.com en Ego4u.com.

Extra oefeningen op het internet (klik op het + voor de uitleg en de link)

Oefening AOefening B
Uitleg: Kies steeds de juiste vorm van to be in de verleden tijd. Kies steeds uit was of were.

Oefening C
Uitleg: Kies nu niet alleen uit de verleden tijd, maar ook uit de tegenwoordige tijd van to be. Vijf mogelijkheden dus: was/were, am/is/are. Succes!

Oefening A
Uitleg: Het derde rijtje (de voltooide tijd, in het Engels de Past Participle) gebruik je altijd samen met een vorm van have. In deze oefening moet je steeds kiezen tussen have en has. Wanneer kies je has en wanneer have bij de Present Perfect?
Oefening AOefening B
Uitleg: Kies het juiste werkwoord dat past bij de zin (context). Ze zijn al vervoegd naar de verleden tijd. Let op: Oefening B geeft steeds andere vragen als je de pagina refreshed/opnieuw laadt (druk op F5).

Oefening C
Uitleg: Soms kun je niet zomaar -ed achter een werkwoord zetten voor een vervoeging naar de Past Simple of de Present Perfect. Met deze oefening leer je wat er soms nog meer wijzigt.

Oefening DOefening EOefening FOefening GOefening HOefening IOefening J
Uitleg: Vervoeg de werkwoorden tussen haakjes naar de Past Simple. Let op: het zijn allemaal regelmatige werkwoorden. Makkie dus 🙂

Oef AOef BOef COef DOef EOef FOef GOef HOef IOef JOef KOef LOef MOef NOef OOef POef QOef ROef S
Uitleg: Vul de onregelmatige werkwoorden aan. Maak de tabel compleet.

Oefening TOefening U
Uitleg: Vul de kruiswoordpuzzel in. Geef de verleden tijd (Past Simple) van de werkwoorden onder de puzzel en zet ze op de juiste plek.

Oefening V
Uitleg: Vul de kruiswoordpuzzel in. Geef de voltooide tijd (Past Participle) van de werkwoorden onder de puzzel en zet ze op de juiste plek.

Oefening WOefening XOefening Y
Uitleg: Vul de kruiswoordpuzzel in. Nu met zowel de verleden tijd (Past Simple) als soms de voltooide tijd. Let op: met Past Participle bedoelen ze de voltooide tijd, oftewel het derde rijtje (do-did-done)

Oefening ZOefening A2Oefening A3
Uitleg: Zet de onregelmatige werkwoorden in de verleden tijd.

Oefening AOefening BOefening COefening DOefening EOefening FOefening G
Uitleg: In deze oefeningen worden de regelmatige en onregelmatige werkwoorden door elkaar gevraagd alswel de verleden tijd (Past Simple, tweede rijtje) en de voltooide tijd (Past Participle, derde rijtje).
Jeopardy
Uitleg: Kies eerst voor hoeveel punten je wilt spelen en geef dan het juiste antwoord op de vragen. Leuk voor met z’n tweeën.

The Wheel of Verbs
Uitleg: Klik op het wiel en roep de verleden tijd (rechts onder) en voltooide tijd (linksonder) eerder dan ze verschijnen. Leuk voor met z’n tweeën. Have fun!

Help the Frog!
Uitleg: Klik steeds op de juiste waterlelie en breng zo de kikker veilig naar de overkant. Say what!?!

A Game of MemoryA Game of Memory 2A Game of Memory 3A Game of Memory 4
Uitleg: Klik op de kaartjes. Match de verleden tijd van een werkwoord met de voltooide tijd. Leuk voor met z’n tweeën.

Listen and Type!
Uitleg: Luister naar het werkwoord. Schrijf deze vervolgens over (links). Geef dan de verleden tijd (midden) en de voltooide tijd (rechts)

Run Ran Run. Be Quick on your Keyboard!
Uitleg: Twee van de drie tijden worden gegeven (hele werkwoord, verleden tijd en/of voltooid deelwoord). Typ snel de missende en druk op ENTER.

Project Details

Categories:

59 Reacties

 1. Sebastiaan Snoeck 20 juni 2018 om 19:28 - Reply

  heel leerzame website, heel erg bedankt voor deze hulp! ik ga uw website vaker gebruiken.

 2. djami 13 juni 2018 om 09:33 - Reply

  kei goeie site

 3. Ricky Berwick 7 juni 2018 om 14:47 - Reply

  Its a nice site!!

 4. Dekker 6 juni 2018 om 13:56 - Reply

  Hallo meester Gijs,

  Ik vind het leuk dat u een website hebt om kinderen te helpen. Ik heb nu door deze website een 9,8 gehaald voor een proefwerk Engels.
  Heel coole website

 5. Kippiekipkip1230 9 november 2017 om 13:32 - Reply

  Wauw wat een leuke website echt heel leerzaam

 6. Joëlla 10 oktober 2017 om 16:53 - Reply

  Hallo
  Meester Gijs heeft u een tip hoe ik ongr matigeww kan toepassen ik moet 1e vorm infinitive weten 2e past simple en past participle

  • Meester Gijs 8 november 2017 om 16:34 - Reply

   Leren is vooral op ritme. Toepassen is heel ander verhaal. Hele werkwoord is voor PResent Simple; feiten/gewoonten. Tweede kolom voor Past Simple = verleden en is voorbij. Derde kolom voor Present en Past Perfect. Zoek dus even naar die tenses/tijden voor uitleg.

 7. Jesse 27 juni 2017 om 18:32 - Reply

  Hoe kun je voor een toets leren die alleen maar uit meerkeuze bestaat

  • Meester Gijs 28 juni 2017 om 09:56 - Reply

   Oefeningen maken die alleen meerkeuze vragen hebben? En vooral zorgen dat je zelf het antwoord weet. Als je dat eerst bedenkt tijdens een toets, hoe fijn is het dan als je naar de mogelijkheden kijkt en het door jouw bedacht antwoord staat er tussen? Dus zorgen dat je de stof kent is OOK bij een MC toets van belang 😉

 8. Bryan 27 juni 2017 om 11:19 - Reply

  Hoi MeesterGijs,

  Leuke website! We kijken dit altijd in de les
  Mevrouw beweert dat u haar broer bent? Klopt dit of is het gekheid.

 9. JianVanDePol 22 juni 2017 om 15:33 - Reply

  Beste Meester Gijs. Er staat een fout in de presentatie. Bij dia 4 staat er: Er zijn echter 2 UITZONDERING. Dat moet natuurlijk uitzonderingen zijn. Groetjes Jian!

 10. door met deze site te oefenen heb ik een 10 voor Engels gehaald

 11. boris 26 januari 2017 om 11:53 - Reply

  hoi meester gijs ik vind uw website slecht

  sorry

 12. Rick .O. 25 oktober 2016 om 12:26 - Reply

  Heerlijk deze site heb nog nooit een 9 voor mijn irregular verbs gehaald thanks Meester Gijs

 13. Anneke 3 oktober 2016 om 18:21 - Reply

  Tip voor het leren van de onregelmatige werkwoorden, zo heel erg onregelmatig zijn ze eigenlijk helemaal niet. Denk aan think-thought-thought, bring-brought-brought etc lijken heel veel op elkaar. En zo zijn er nog veel meer groepen te maken. Deze site heeft ze heel erg gedetailleerd gesorteerd, je kan verschillende groepen natuurlijk bij elkaar gooien als je dat makkelijker vindt. Categorieën leert makkelijker dan een alfabetische lijst, vooral als je dyslexie hebt.

  http://educatie-en-school.infonu.nl/taal/10154-engelse-onregelmatige-werkwoorden-irregular-verbs-leerhulp.html

 14. Bram 3 oktober 2016 om 16:42 - Reply

  hoi ik wil graag weten wat engels is

 15. Josefien 26 september 2016 om 18:59 - Reply

  Hai meester Gijs,
  Ik kan de onregelmatige werkwoorden maar niet onthouden. Heeft u tips?

  Alvast bedankt!

  • Meester Gijs 30 september 2016 om 12:06 - Reply

   Kijk eens naar deze video. Je merkt dan dat er een ritme is. Veel onr.ww hebben eenzelfde klank.

 16. Sophie 11 september 2016 om 11:25 - Reply

  Beste Meester Gijs,

  Ik heb aankomende vrijdag (vandaag is het zondag) een toets over de irregular verbs (3vwo). Ik vroeg me af of u nog tips e.d. heeft waar ik zeker op moet letten tijdens de toets.

  Alvast bedankt

  • Meester Gijs 11 september 2016 om 14:09 - Reply

   Het ligt ook een beetje aan hoe het wordt getoetst. Moet je alleen de onregelmatige werkwoorden kunnen opsommen; be – was/were – been, bring – brought -brougt. Of moet je ze ook in een zin kunnen gebruiken en dus de tijden kennen? Voor de eerste zeg ik kijk eens hier. Voor de tweede zeg ik kijk eens hier. Veel succes!

   • Sophie 25 september 2016 om 10:38 - Reply

    Heel erg bedankt! Ik had voor mijn toets een 9,4! Overigens heb ik wel de stomste fouten ooit gemaakt, namelijk: think-thought-thougt (ja, ik was een h vergeten terwijl ik het in de past simple wel gewoon goed had) en bij begins was ik de s vergeten, terwijl ik nog wist dat ik tijdens de toets wist dat het met een s moest. Dat snap ik nou niet… moet denk ik wat netter werken. Maar voor de rest had ik alles goed 🙂 (het werd trouwens getoetst met opsommingen en tijden toepassen).

    • Meester Gijs 25 september 2016 om 12:28 - Reply

     Sophie, wat goed! Een 9,4! Gefeliciteerd met je cijfer en inderdaad, kleine foutjes. Boeien voor nu, volgende keer doe je die ook goed. 🙂

 17. probleemgirl 23 maart 2016 om 14:53 - Reply

  hallo meester Gijs ik heb een probleem want ik ga volgende week naar Engeland toe en ik ben bang dat ik geen engels kan praten tegen de mensen en mijn boyfriend ( enige woord dat ik ken ;p ) woont daar alleen ik heb nog nooit echt met hem gesproken duss ik durf eigenlijk niet kunt u mij helpen?

  • Meester Gijs 23 maart 2016 om 19:09 - Reply

   Je vriendje vindt het vast al leuk om je te zien. Spreek uit je hart en dan zul je zien dat je al meer Engels kunt dan je misschien dacht. TIP: Zorg dat je Google Translate op je mobiel hebt staan. Ik ben eigenlijk geen fan, maar misschien nu wel even handig om soms snel even een woordje op te zoeken. Plus, misschien kun je wat onderwerpen opschrijven waar je gepassioneerd over bent en die iets over je zeggen. Misschien kun je dan wat makkelijker praten. Misschien kun je er ook een video van laten zien, zegt ook veel. Heel veel plezier volgende week! Laat je me nog wel weten hoe het is gegaan?

 18. nina 17 maart 2016 om 11:15 - Reply

  coole site!!!!

 19. Jasmijn 23 februari 2016 om 11:09 - Reply

  Hoi,

  Ik vind dit een hele fijne website! Ik had eerst telkens onder de 6, nu een 9,7 gehaald!

  • Meester Gijs 25 februari 2016 om 11:47 - Reply

   Goed te horen Jasmijn. En wat een geweldig cijfer zeg. Nice!

 20. Marit 4 februari 2016 om 13:12 - Reply

  Hii ik moet voor school een opdracht doen, je moet uitzonderingen zoeken op de present simple en presten continuous (?) ik kan alleen niks vinden kunt u mij helpen??

  • Meester Gijs 5 februari 2016 om 10:58 - Reply

   Ik denk dat je docent uitzonderiingen bedoelt qua spelling. Dus he kisses/watches/flies en I am running/we are stopping. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Succes!

 21. Nick 25 november 2015 om 09:24 - Reply

  Super leerzame website! Ik haal steeds hogere cijfers en ik oefen super vaak superleerzaam! een ook nog leuke oefeningen 😉

 22. liam 16 november 2015 om 14:31 - Reply

  super leerzaam echt een toffe aanrader

 23. Boris 15 november 2015 om 15:35 - Reply

  goede website??, ik had eerst een 4.4 gehaald en daarna toen ik dit ging doen een 7.2?. ( ik zit op 2 vwo en ik heb nu alles al gehad, jammer dat ik het nu pas ontdekt heb?.

  • Meester Gijs 16 november 2015 om 12:15 - Reply

   Thanks Boris. Leuk te horen!

 24. appelmelk 29 oktober 2015 om 10:54 - Reply

  zeer leerzame pagina meester gijs

 25. julia 28 oktober 2015 om 14:49 - Reply

  ik vid de opdrachte totaal niet passe bij de methode die ik heb

  • Meester Gijs 29 oktober 2015 om 13:45 - Reply

   Wat jammer Julia. Wat mis je?

   • asdf 4 november 2015 om 18:12 - Reply

    Because apples

  • anoniemehorsefighter 14 september 2016 om 15:15 - Reply

   fijn

  • ARNENE 25 april 2018 om 17:11 - Reply

   OK

 26. sanne 20 oktober 2015 om 10:27 - Reply

  ik hoef dingen hier niet te leren

 27. wout voster 2 punt nul 14 oktober 2015 om 12:48 - Reply

  dit is super super super saai

 28. Sirach Imamkhan 23 september 2015 om 14:55 - Reply

  Ik vind het echt een leerzame pagina ! kan niet beter vriend

  • Meester Gijs 23 september 2015 om 18:57 - Reply

   Thanks Sirach! Fijn om te horen.

 29. gibby 9 september 2015 om 10:58 - Reply

  hoi

 30. Maarten 8 september 2015 om 13:15 - Reply

  hallo meneer ik heb pas een slecht cijfer gekregen en nu moet ik huilen. Kunt u mij helpen Meester Gijs?

  • Meester Gijs 9 september 2015 om 08:06 - Reply

   Begin hier eens. Hier vind je alle grammatica bij elkaar. Klik op een bron om naar een grammaticapagina op mijn website te gaan.

   Als je specifieke vragen hebt help ik je graag verder.

 31. Esmee 10 juni 2015 om 11:14 - Reply

  Dit moeten we voor school doen, maar ik vind het echt heel saai want ik ken en weet alles al! 🙁

  • Meester Gijs 10 juni 2015 om 18:02 - Reply

   Dag Esmee,
   Dat lijkt me alleen maar goed nieuws. Waarom vraag je je docent niet om een diagnostische toets? Kun je aantonen hoe een baas je bent en kun je misschien aan iets anders werken. Succes!

   • Thomas Maas 3 september 2015 om 11:36 - Reply

    hey

    • Wout Vosters 24 september 2015 om 11:34 - Reply

     Hey thomas

 32. niek borrias 21 mei 2015 om 14:01 - Reply

  ik snap het nu! Dankje!
  Normaal ben ik dom!

Leave A Comment

   Ga nu naar www.meestergijs.nl voor de vernieuwde site!   

Een jaarabonnement (5,-) geeft je toegang tot:

50+ cursussen/2.000+ oefeningen op niveau;

Badges en certificaten;

Een profielpagina met voortgangsrapporten;

Fora voor vraag en antwoord;

En natuurlijk nog veel meer.

Interesse? video preview